Recital de poesia. Vicent Andrés Estellés

Enguany és Any Estellés. A l’IES La Serrania el Departament de Valencià no hem parat de retre homentage al gran poeta de Burjassot.

– Hem tingut la sort (i un cap de seminari amb ganes) de poder gaudir de l’exposició de l’AVL al centre. Una passada! I muda més… A l’hora dels esplais hem posat les versions musicades dels seus poemes. M’encanta l’Ovidi Montllor i Els amants! 🙂

602023_10200539005135310_1269613874_n

– Amb els meus alumnes de 4t vaig preparar un recital de poesia d’Estellés. Vaig dur a classe l’obra completa del poeta (bé de ma casa, bé de la biblioteca escolar) i la classe es va dividir en grups de cinc persones. Cada grup disposava de dues sessions per triar els versos que més li agradaren del poeta i una última sessió per crear un poema (ordenant els versos seleccionats) de vint versos i donar-li un significat amb una temàtica clara: la llibertat. El motiu de la temàtica escollida es justifica perquè aquesta activitat formava part del projecte de lectura de la 2a avaluació, la Guerra Civil Espanyola (van llegir L’últim vaixell de Gemma Pasqual o Memòria d’uns ulls pintats de Llúis Llach i férem lectures augmentades). Doncs bé, una vegada van estar preparats els poemes i la seua justificació, els alumnes havien de memoritzar uns versos i fer una lectura col·lectiva per grups. A més a més, la professora d’ètica va preparar unes presentacions de diapositives sobre els conflictes bèl·lics actuals que acompanyaren la veu dels alumnes mentre recitaven. De seguida, reservàrem la sala d’actes per dur a terme l’activitat coincidint amb el Dia de la Pau (el Departament de Dibuix presentava uns mosaics d’El Guernica) i els alumnes van anar recitant i els explicant els seus poemes creats a partir dels versos d’Estellés. Un alumne va enregistrar tot el recital però, desgraciadament, tota la informació es va perdre :(! De totes formes, us deixe el poema que va crear un grup.

Records amargs

Mire passar la buidor dels meus dies, (Claudia)

soldats que es moren (Arantxa)

el crit sense resposta, el silenci, la fúria (Sandra)

i no puc encabir l’odi en unes paraules. (Julio)

Ho vàrem perdre tot ¿comprén?, durant la guerra. (Elian)

La postguerra era sorda, era amarga i feroç, (Claudia)

la pobresa pujava lentament per l’escala (Arantxa)

però (ho em afegit nosaltres) sempre ens queda l’esperança. (Sandra)

Han passat anys, molts anys; han passat moltes coses. (Julio)

Comprenem que som bàrbars i que això no deu ser, (Elian)

per la feroç manca de llibertat. (Claudia)

Ho sé tot; ho he vist tot; res no em pot ja sorprendre. (Arantxa)

Alça el bull a les fronteres una neta claretat (Sandra)

i som (posava serem) rius, corrents de l’alegria. (Julio)

És (posava serà) un moment d’una bellesa inèdita, (Elian)

la gran pau de l’hivern, els núvols blancs. (Claudia)

Res no m’agrada tant(Arantxa)

com (ho em afegit nosaltres) la llibertat conquerida en l’apassionada recerca. (Sandra)

Felicitat suprema, l’hora d’escriure els versos. (Julio)

M’agrada així la vida. (Elian)

JUSTIFICACIÓ:

El poema tracta sobre el record de la guerra i la pau. Durant la primera estrofa recorda amb dolor la guerra, els morts que hi van haver, l’odi que tenia per no poder fer res per evitar-ho… Després, a la segona estrofa, recorda com de dura va ser la postguerra, però que no van perdre l’esperança. A continuació, parla del temps que ha passat i pensen el que va ocórrer i intenten donar-li una explicació. Finalment les dues últimes estrofes parlen de la pau, de la felicitat que té ara i de com s’alegra per això.  (Sandra)

– Al PQPI2 de Perruqueria optàrem per enregistrar la veu dels alumnes recitant un poema col·lectiu sobre l’AMOR que elaboràrem també a partir dels versos d’Estellés. Aquest poema el penjàrem al Twitter amb el títol Lectura poètica amorosa col-lectiva del PQPI2  VILLAR per participar en el projecte #sanpiensamelamor per celebrar el Dia dels Enamorats i inundar la xarxa amb versos amorosos.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=bXHGRCX42yU

 

I encara queda molt d’any estellesià i moltes coses per fer…

A l’abril farem la Ruta Literària d’Estellés a València que organitza l’Octubre CCC (Férem la medieval farà un mes i va ser una passada, els dos guies feien lectura dramatitzada dels clàssics mentre visitàvem els llocs emblemàtics!) .

 


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s