Biografia de lectura en vídeo #biolectura

CAMPANYA DE LECTURA EN VALENCIÀ 

 BASES DE LA 2a EDICIÓ 

La 2a Campanya de promoció de la lectura en valencià, anomenada enguany Biografia de Lectura en Vídeo, (en Twitter i Instagram, #biolectura) promou un concurs dirigit, d’una banda, a l’alumnat i als docents d’Infantil, Primària, Secundària, Batxillerat i cicles formatius de grau mitjà dels centres educatius valencians i, d’altra, a les famílies i els agents socials que promouen la lectura dins el seu àmbit d’actuació. L’organitza el Consell Escolar de la Comunitat Valenciana en col·laboració amb l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. L’objectiu del concurs és doble: per un costat, promoure la reflexió dels diferents components de la comunitat educativa sobre les pràctiques i els hàbits lectors mitjançant TIC; i per un altre, recollir informació d’aquestes pràctiques i hàbits lectors de la infància, l’adolescència, la docència, la família i els agents socials per tal de fer propostes d’actuació a l’Administració educativa. L’equip d’investigació de la Universitat de València, ERI Lectura, assessora aquests premis i fa recerca amb les dades de les inscripcions i els treballs presentats a la campanya que culmina en un informe del CECV per a l’Administració. Els premis i els reconeixements que s’atorguen en aquesta 2a campanya es corresponen amb els deu eixos que estructuren el Decàleg del Consell Escolar valencià. Els cinc primers eixos presenten els agents de la comunitat educativa: alumnat, família, centre educatiu, entorns no formals d’aprenentatge i, finalment, docents. Aquests agents són els que poden participar individualment o col·lectivament en el concurs en col·laboració o interrelació amb els altres agents. Els cinc eixos restants del Decàleg són transversals i, per això, a proposta del Consell Escolar de la Comunitat Valenciana el jurat reconeixerà persones, entitats, institucions i campanyes que mostren actuacions útils transferibles a altres entorns en aquests aspectes: polítiques educatives, cultura de la participació, mirada oberta a un món en canvi, orientació educativa i, per últim, educació ètica, social i cívica en relació amb la lectura.

 PARTICIPANTS 

 Pot participar en la campanya tot l’alumnat del nostre sistema educatiu comprés des de l’Educació Infantil fins al Batxillerat i els cicles formatius de grau mitjà. Així mateix, els altres agents participants poden ser docents, famílies i persones que treballen en l’àmbit de la lectura com ara animació cultural, biblioteques, llibreries, clubs de lectura.

  CARACTERÍSTIQUES DE LA BIOGRAFIA DE LECTURA EN VÍDEO I PROCÉS D’ELABORACIÓ  

Una biografia lectora personal o d’equip és un relat de la relació que una persona o un grup tenen amb la lectura en qualsevol format, amb els llibres i les pràctiques lectores. Heus ací algunes idees per a desplegar la vostra biografia. En general s’hi pot contar quins són els llibres favorits, quines són les persones que us van posar en contacte amb la lectura, quins són els llocs web que consulteu per saber què llegir i on deixeu comentaris, en quins formats llegiu (paper, digital, llibre electrònic, etc.), amb qui compartiu les lectures i com ho feu, quins són els llocs preferits per llegir, qui us recomana lectures extraacadèmiques, quin paper juga el centre educatiu en les recomanacions lectores. També es poden relatar els canvis de preferències amb l’edat, els intercanvis amb els companys, els aprenentatges i descobriments fets. Com a ensenyants, relateu les pràctiques docents de foment lector i d’educació literària. Com a família relateu les lectures fetes a la llar, a les vacances i les activitats d’animació lectora en què participeu. Com a agents socials relateu les activitats d’orientació i els projectes duts a terme a les biblioteques, les llibreries o els clubs de lectura.

El procés d’elaboració de la biografia lectora hauria de passar per aquestes tres etapes: planificació, textualització i gravació amb edició del vídeo.

En primer lloc, penseu en quina modalitat de premi participareu i tot seguit planifiqueu la manera de contar la vostra biografia lectora com una història de successos cronològics, com un monòleg, com un diàleg o una tertúlia entre diversos autors, o bé com un text expositiu que explica un procés dut a terme. El contingut de la biografia pot ser d’un període puntual o d’un període més extens de la vida, dependrà d’allò que es vulga contar.

En segon lloc, redacteu i reviseu el text d’allò que explicareu en la gravació. L’haureu de contar amb naturalitat, ja siga en pantalla o amb veu en off. Si planifiqueu el vídeo en un storyboard, podreu preparar, a més del text, la part tècnica de la gravació: llocs on gravar, imatges que apareixeran inserides, música d’acompanyament, tipus de plans i angles de gravació, etc. Fer un storyboard millora els resultats del vídeo.

En tercer lloc, agafeu un mòbil, una tableta o càmera i enregistreu el vídeo en una o diverses preses d’acord amb la planificació que heu fet de manera que no ultrapasse els dos minuts. Tot seguit necessitareu fer servir un programa d’edició de vídeo per afegir a la gravació almenys el títol del treball, els autors i la modalitat del premi a què us presenteu. Els títols de crèdit aniran a l’inici. Vigileu que el so de la narració siga bo. Pot empitjorar la qualitat del vídeo si hi ha molta distància del relator a la càmera o el micròfon, si feu la gravació en exteriors o si utilitzeu la música de fons molt alta. Comproveu que se sent perfectament el que es relata. També podeu utilitzar elements gràfics i subtítols al vídeo.

 FORMA D’INSCRIPCIÓ I DE PRESENTACIÓ DE LES OBRES 

Tan prompte com doneu el vistiplau al vídeo ben editat, apugeu-lo al compte de YouTube si teniu 14 anys o més. Si no els teniu acomplits, apugeu-lo al compte d’una persona adulta, familiar, docent o agent social. En fer-ho, empleneu les dades que es demanen en el formulari en línia per participar al concurs, entre les quals heu d’indicar l’enllaç URL on es troba hostatjat el vídeo perquè el jurat el puga descarregar i valorar. La inscripció es realitza en la pàgina web del Consell Escolar valencià hostatjat en Mestre a Casa: http://mestreacasa.gva.es/web/consellescolar/biolectura. De manera optativa podeu divulgar el vostre treball per Twitter o Instagram usant l’etiqueta #biolectura.

 TERMINIS D’INSCRIPCIÓ I DE PRESENTACIÓ DE LES OBRES 

El termini de presentació de les obres i de la inscripció en línia al concurs és simultani, acaba el 31 de març de 2018. Els vídeos presentats al concurs hauran de ser públics a YouTube fins aquesta data, si més no.

 COMPOSICIÓ DEL JURAT  

El jurat està presidit per la presidenta del CECV, Encarna Cuenca Carrión, i el componen les persones següents:

Ramon Ferrer Navarro (President de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua)

Gemma Lluch Crespo (Directora d’ERI Lectura, Estructura de Recerca Interdisciplinar de Lectura, UV)

Jesús Figuerola (President de FULL, Fundació pel llibre i la lectura)

Pau Rausell Köster (Professor del Dept. d’Economia aplicada de la UV. Investigació en economia aplicada a la cultura)

Lluís Miquel Segrelles (Conseller del CECV i assessor del CEFIRE de Plurilingüisme)

Vicenta Rodríguez Arroyo (Consellera del CECV i secretària autonòmica de la Federació d’Educació i Gestió)

  PREMIS 

Es concediran cinc premis guanyadors i cinc premis finalistes, de cadascuna de les categories que es corresponen amb els agents contemplats al Decàleg del CECV. Els participants podran presentar-se a més d’una categoria amb vídeos diferents. Així mateix s’atorgarà un diploma de reconeixement a lespersones, campanyes o entitats que responguen a la tasca proposada als cinc eixos transversals del Decàleg. En aquestes bases s’entén per grup el constituït entre dues i cinc persones.

 1. Premi Alumnat, ciutadà i protagonista: a l’alumne o l’alumna que presente la millor biografia lectora. Es dotarà amb un ordinador portàtil i un diploma l’alumne o l’alumna guanyador i finalista.

 2. Premi Entorns familiars i socials: a l’alumnat que presente amb la seua família la millor biografia lectora.

  Es dotarà amb una tauleta i un diploma cada membre de la família (amb un màxim de cinc tauletes) guanyador i finalista.

 3. Premi Centre educatiu com a espai de convivència: al grup d’alumnes i personal del centre que presente la millor biografia lectora: pla de lectura de centre, biblioteca escolar, club de lectura escolar, menjador escolar, activitats extraescolars, etc.

  Es dotarà amb una tauleta i un diploma cada membre de l’equip (amb un màxim de cinc tauletes) guanyador i finalista.

 4. Premi Entorns d’aprenentatge no formals i informals: al grup d’alumnes i adults que presente la millor biografia lectora en l’entorn de biblioteques, llibreries, associacions, clubs de lectura, cases de cultura, ateneus, municipis lectors i altres espais.

  Es dotarà amb una tauleta i un diploma cada membre de l’equip (amb un màxim de cinc tauletes) guanyador i finalista.

 5. Premi Tasca educativa: al grup d’alumnat i professorat que presente la millor biografia lectora d’aula basada en les pràctiques docents.

  Es dotarà amb una tauleta i un diploma cada membre de l’equip (amb un màxim de cinc tauletes) guanyador i finalista.

 RECONEIXEMENTS 

Es concediran cinc diplomes de reconeixement a cinc persones, campanyes o entitats que el jurat, a proposta del CECV, considere models d’actuació que puguen ser transferits a altres entorns en la tasca proposada als cinc eixos transversals del Decàleg.

 • Reconeixement a les Polítiques educatives: Es reconeixerà amb un diploma les propostes d’acció de foment de la lectura promoguda per qualsevol organisme.

 • Reconeixement a la Cultura de la participació: Es reconeixerà amb un diploma una persona, institució, blog, editorial, biblioteca, etc., la trajectòria de la qual haja fomentat socialment l’hàbit lector i l’educació literària.

 • Reconeixement a la Mirada oberta a un món en canvi: Es reconeixerà amb un diploma una actuació innovadora al voltant de la lectura d’una institució d’altre país.

 • Reconeixement a l’Orientació educativa, acadèmica i professional: Es reconeixerà amb un diploma un model participatiu d’orientació que recomane lectures.

 • Reconeixement a l’Educació ètica, social i cívica: Es reconeixerà amb un diploma el compromís individual o col·lectiu per transmetre valors inclosos al Decàleg, especialment de convivència i de lluita contra la violència de gènere.

 ACTE DE LLIURAMENT DELS PREMIS  

Els premis i els reconeixements es lliuraran al voltant del 23 d’abril de 2018, Diada del Llibre, en un acte en què es projectaran les obres guanyadores, i els autors i les autores rebran els premis i els diplomes. També s’hi atorgaran els reconeixements del jurat.

Vídeo promocional i inscripció


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s