En aquest curs 2022 i 2023 amb l’arribada al meu nou institut, l’IES Enric Soler i Godes, em vaig proposar tornar a posar en marxa un projecte d’aprenentatge servei al poble on visc, Benifaió.
Tenia clar que l’alumnat que hauria de sentir-se part de la comunitat tot treballant pel bé comú era el de la Formació Professional Bàsica per dos motius principalment. Un, per la flexibilitat del currículum i dos, perquè el nombre d’hores de l’àmbit lingüístic i social és de cinc hores, la qual cosa et permet incloure aquest tipus de pràctiques en la programació d’aula més fàcilment.
De les diferents possibilitats que té el municipi (disposa de biblioteca municipal, tres col·legis d’Educació Infantil i Primària, associació ecologista, protectora d’animals…), em vaig decantar pel Centre d’Estimulació i Rehabilització de Malalts d’Alzheimer La Llimera. L’Escorxador, l’espai físic que ocupa, es troba a menys de cinc minuts caminant de l’institut i això em donava més possibilitats per a dur a terme el projecte amb èxit.
Abans que res, vaig preguntar a l’alumnat de FPB1i 2 si estaven disposats a fer un voluntariat amb usuaris de La Llimera i tant uns com altres em van dir que sí de seguida (per no estar a l’aula, el que fera falta). Després vaig demanar el vistiplau a l’equip directiu i la seua resposta també va ser afirmativa. Sols em quedava posar-me en contacte amb la direcció del Centre d’Estimulació.
Gràcies a una amiga que coneix ben bé el centre perquè sa mare i sa tia són usuàries, vaig concertar una cita amb Cristina, la seua directora, i si la proposta a l’alumnat i a la directiva els va semblar estupenda, la Llimera es va mostrar encara més interessada i de seguida ens posàrem a planificar com podíem iniciar un projecte on alumnes i usuaris malalts d’Alzheimer en fase inicial pogueren conversar i elaborar el llibre de les memòries; els malalts els contarien els seus records i els alumnes els deixarien plasmats per escrit i acompanyats de fotografies (facilitades per les famílies). També compartirien celebracions (Santa Cecília, Nadal, Falles).
Organitzàrem els grups i decidírem que un parell d’alumnes tindria uns tres usuaris (l’alumnat em va demanar no estar sols amb un únic usuari) i cada dilluns treballarien un moment o un aspecte important de les seues vides; infantesa, família, amics, mascotes, aficions. Abans de l’esplai rebrien l’alumnat de FPB 1 i després de l’esplai, l’alumnat de FPB 2. Sempre amb mascareta.
Començàrem el projecte el 17 d’octubre amb una xarrada sobre l’Alzheimer i una visita al centre, era la primera presa de contacte. Va ser tot un èxit! Els usuaris estaven contents per la presència de l’alumnat i els alumnes van mostrar una humanitat i un bon comportament que no havia vist al centre educatiu. A partir d’aquest dia, el dilluns és dia d’anar a La Llimera i, per ara, l’experiència està sent molt satisfactòria. Esperem que continue sent així.


